POSJETITE KURAN.BA
 
 

politicka podrska bosnjacima

Kenan Surkovic | Saff br/str. 46

Posjeta Saudijskog princa Selmana ibn Abdulaziza BiH predstavljala je veliku podršku narodu ove zemlje ne samo u ekonomskom smislu vec i onu moralnu koja islamske narode spaja kroz osjecaj bratstva, samilosti i napretka



Posjeta saudijskog princa Selmana našoj zemlji vec se sada može okarakterisati kao dogadaj godine. Ako cemo istaci svu pompu i medijsku propracenost sa jedne strane, a vjerski, društveni i politicki znacaj sa druge, onda sa sigurnošcu to možemo istaci.

Bez ikakve sumnje, zadovoljstvom je bilo gledati da su Bosanci (barem onaj bošnjacki dio) još jednom pokazali kako znaju srdacno docekivati svoje goste, pa je kompletan utisak koje su dale brojne ceremonije dolaska visokih gotiju odavale osjecaj da su svi "svoji na svome", odnosno da saudijski gosti ali i ovdašnji narod prihvataju protekli susret sa više pažnje nego je to obicaj. Kako i nebi, jer se vec sada može reci da je kraljevina koju izmedu ostalih predstavlja i princ Selman najveci dobrocinitelj Bosne u njenoj historiji.


VELIKI ZNACAJ POSJETE


Veliki je broj vjernika koji su Selmanov posjet osjetili kao direktnu podršku muslimanima Bosne ne samo u ekonomskom smislu vec i onom kulturnom a ako se malo bolje zamislimo i politickom. Princ Selman je u Bosnu došao ne samo kao veliki dobrotvor vec i kao buduci kralj jedne zemlje, kao predstavnik jedne države koja ima istaknuto mjesto u islamskim zemljama i kao covjek koji svesrdno pruža podršku muslimanima Bosne u njihovoj društvenoj, kulturnoj ali i politickoj emancipaciji. Sve je to bio razlog da mnogi Bošnjaci ovu posjetu prihvate kao nešto "licno" što je dalo posebnu draž ali i ovjekovjecilo ovaj dolazak na nacin koji pristaje ideji islamskog bratstva i pomaganja. Iz brojnih govora koje je princ Selman održao ne samo prilikom nedavne posjete vec od vremena proglašavanja nezavisnosti naše zemlje, vidi se da je, bošnjacki narod postao "ibret" citavom islamskom svijetu narocito u smislu borbe za svoja prava pogotovo ona vjerska. Nije zato ni cuditi da se u islamskom svijetu u posljednjih nekoliko godina intenzivnije promatraju politicka kretanja a koja se direktno ticu muslimana cemu je zasigurno doprinjeo i herojski otpor Bošnjaka u proteklom ratu. Zato je posjeta princa Selmana našoj zemlji došla u pravi cas, tacnije onda kada je unutar bošnjackog korpusa na pomolu nova "kriza duha" nastala raznim devijacijama determinisanim od strane onih koji na Islam još gledaju kao na tabu temu. Svi možemo primjetiti da je žar za vracanjem korijenima narocito onim vjerskim splahnuo i da se natruhe netrpeljivosti, sarkazma i nevjerice prošlog sistema vracaju, ne na mala vec velika vrata.

POLITICKE i SVAKE DRUGE VEZE


Bez sumnje osnovna poruka koja se mogla osjetiti u zraku ali i srcima mnogih vjernika koji su sa velikim nestrpljenjem docekali Princa Selmana i njegovu pratnju jeste, da nismo sami i da u dalekom islamskom svijetu spram kojeg je Bosna samo jedno istureno ostrvo islama postoje oni koji se trude da održe i pomognu, kako je to saudijska delegacija istakla, ocuvanje vjerskog identiteta jednog muslimanskog naroda. Time je ova srdacna posjeta pokazala neophodnost da se na svakom, a narocito onom politickom aspektu suradnje, razvijaju odnosi izmedu Bošnjaka i ostalih pripadnika islamskih naroda a sve sa ciljem jacanja onih duhovnih i institucionalnih veza s ciljem opceg napretka islamskog svijeta. To bi zasigurno vodilo i onoj pozitivnoj globalizaciji islamskih interesa koji bi svojim produbljivanjem na najvišim državnim nivojima doprinosili osiguranju bolje buducnosti muslimana ali i razvoja svih onih aspekata dobrocinstva koji vode sveopcem napretku. Zato svaku buducu posjetu islamskih lidera koji su za svoju obavezu uzeli razvijanje medumuslimanskih odnosa, treba gledati u kontekstu jacanja svijesti kod Bošnjaka da predstavljaju samo jedan dio ogromnog islamskog ummeta.